De ce persoanele narcisiste își fac partenerii geloși?

Loading...

Te-ai întâlnit vreodata cu un partener care flirta cu alte persoane sau se băga în vorbă cu străini atrăgători? Probabil că evidenția în mod intenționat defectele tale și le aprecia pe cele ale altor persoane din jurul vostru. Și partea cea mai iritantă este că făceau toate aceste lucruri în fața voastră. Asta nu înseamnă decât că ați ieșit cu un partener narcisist.

Cercetătorii sugerează că persoanele care sunt narcisiste în mod intenționat induc gelozie în partenerii lor pentru a-și îndeplini anumite obiective care includ controlul asupra partenerilor și creșterea respectului de sine.

Cercetările psihologice sugerează că personalitățile narcisiste pot fi clasificate în două grupuri – grandioase și vulnerabile. Prima categorie de narcisisti este marcată  o înaltă stimă de sine. În timp ce a doua categorie de narcisisti este reprezentată de o dorință puternică de a exploata alte persoane pentru nevoile personale. Aceștia sunt nesiguri și au un nivel scăzut de respect de sine. În timp ce narcissiștii grandioși sunt încrezători și ieșiți, narcisistii vulnerabili sunt oarecum introvertiți.

Pentru a afla motivele care îi determină pe narcisiști să-și facă partenerii  geloși, cercetătorii au găsit cinci motive pe care narcisistul le folosește pentru a induce gelozia în mintea partenerului:

  • Să-și exercite puterea și să-și controleze partenerul

Narcisiști care sunt clasificați în acest grup induc gelozia în mintea partenerului lor numai pentru a-și arăta puterea asupra parteneriului.

  • Să se răzbune pe partenerul lor

Motivul principal al acestui tip de narcisist este de a se răzbuna pe partenerul lui. Ei vor să se răzbune deoarece partenerul i-a făcut geloși și, astfel, și ei doresc să facă aceleași lucruri.

  • Pentru a verifica relația cu partenerul lor

Uneori, narcisistii doresc sa testeze forta relatiei lor cu partenerul. Deci, ei încearcă diferite mijloace pentru a judeca dragostea partenerului lor făcându-l gelos.

  • Pentru ca relația lor să fie mai sigură

Narcisiștii care se încadrează în acest grup se tem întotdeauna de pierderea partenerului. Deci, ei induc gelozia în mintea partenerului lor pentru a fi siguri că relația este puternică.

  • Pentru a compensa stima de sine scăzută

Ei au nevoie de aprobarea partenerului deoarece simt că relația lor este inadecvată. Astfel, prin inducerea geloziei în mintea partenerului, ei doresc să-și întărească relația.

Conform studiului lui Tortoriello, atât narcisistii grandiosi, cât si vulnerabili induc gelozia în partenerii lor pentru a-si atinge un scop mai mare.

Cercetătorii au descoperit că narcisiștii grandioși sunt rareori motivați de dorința lor de a câștiga putere și control în relația lor. Dimpotrivă, narcisiștii vulnerabili încearcă să inducă gelozie din diverse motive. Motivele lor de a induce gelozia sunt legate de sdorința de a-și exercita puterea și controlul și de sentimentul lor de nesiguranță. Totuși, se constată că narcisiștii grandioși folosesc rar gelozia pentru a-și susține stima de sine scăzută. În schimb, ei o folosesc pentru a testa sau a încerca să-și consolideze relația. Cu alte cuvinte, poate fi considerat “testul de încredere”. Din cercetare, relevă, de asemenea, faptul că narcisiștii grandioși sunt strâns legați de oamneii psihopati.

Trebuie să vă amintiți mereu că narcisismul vine adesea dintr-un sentiment de nesiguranță profundă. Prin urmare, prin calmare și comunicare sputeți evita nesiguranța și tendința lor de a-și afirma controlul. Dacă persoana cu care te întâlnești prezintă trăsături narcisice, trebuie să-ți dai seama mai întâi de categoria din care face parte – fie că este grandios sau vulnerabil. Prin urmare, poți înțelege cu ușurință motivul inducerii geloziei, fie că este vorba doar de scopul de a-și atinge țintele, fie de emoțiile pe care nu le conștientizează.

Loading...