De ce nu poți ierta o persoană care te-a rănit?

Loading...

Uneori devine foarte greu să iertăm o persoană care a fost foarte nepoliticoasă și crudă cu noi în urmă cu ceva timp. Rănile din trecut sunt atât de profunde încât nu ne putem concentra pe acțiunile pozitive din prezent, pe care partenerul încearcă să le facă cu scopul ca noi să trecem peste neplăcerile create în trecut.

Experții ne îndeamnă să iertăm pe cineva cât de repede putem pentru sănătatea mentală și fericirea noastră. Dar, uneori, această credință populară a iertării nu este o alegere pe care trebuie să o facem. Este ceva care tinde să vină în mod natural. Nimeni nu ne poate forța să iertăm pe cineva.

Dacă sunteți rănită fizic și psihic de cineva, atunci ceea ce ai nevoie este compasiune și înțelegere, nu educație despre beneficiile iertării.

Abuzurile și torturile anterioare ale partenerului pot fi atât de adânc înrădăcinate încât să refuzi să-l iertați. Nu contează că în prezent inima lui este plină de scuze și regret, pentru că nu poți uita personalitatea anterioară care a fost crudă și dură cu tine. Deci, respingi automat gândul de a-l ierta. Dacă îl ierți, faci o nedreptate pentru tine.

Durerea pe care partenerul ți-a provocat-o și suferințele prin care ai trecut sunt ceva ireparabil. Te-a afectat atât moral cât și fizic. Chiar dacă durerea fizică se poate vindeca, cea mentală este de neuitat. Inima noastră este la fel ca o bucată de sticlă, dacă apare o fisură, atunci ea rămâne afectată pentru totdeauna.

Când ne amintim minciunile, neglijența și manipularea partenerului nostru, uneori ne întrebăm cum am tolerat toate abuzurile și nedreptățile din partea celui pe care l-am iubit atât de mult.

Am fost atât de orbiți de dragoste încât fiecare abuz și nerespect din partea partenerului l-am pus pe seama noastră. Deși, uneori, am simțit că partenerul nostru nu era o persoană bună, nu am fost pregătiți mental să credem asta. Ca atare, am justificat acțiunile partenerului  și ne-am învinovățit, crezând că am interpretat lucrurile greșit. Uneori am avut impresia că ar putea fi greșelile noastre și nu ale partenerului. Dar ne-am înșelat, nu am fost noi, ci partenerul care făcuse promisiuni false.  Toate abuzurile partenerului ne-au făcut să credem că acționăm într-o manieră prea sensibilă și astfel noi l-am să acționeze așa. De fapt, am fost prea buni și nu am reușit să vedem răul din partea partenerului.

Dar, cu timpul, am reușit să demascăm acești ipocriți.  Cumva, am reușit să ne recuperăm din această traumă și ne-am recăpătat încrederea în sine. Și acum vrem să începem să trăim într-un mod diferit. Complet diferit de viața pe care am trăit-o până acum.

Este timpul să ne trezim din coșmarul pe care ni l-a oferit așa-zisul partener. Trebuie să îl ștergem complet din mintea și sufletul nostru. Trebuie să îi spunem “la revedere” pentru binele nostru.

La început, partenerul nu va lua în serios plecarea ta crezând că te vei întoarce cu siguranță la el, dar odată cu trecerea timpului, va putea simți absența ta.  Acum nu mai ai încredere în el deoarece ai înțeles clar că doar pretinde că își cere scuze. Chiar dacă vrea să te întorci în viața lui, nu este pentru că te iubește sau pentru că îi lipsești, ci doar pentru că te consideră drept o cucerire pe care trebuie să o câștige.

Dar acum nu te mai întorci pentru că ești destul de puternică să te împotrivești umilinței și abuzurilor. Nu vei mai fi manipulată de falsitatea lui. Chiar dacă lucrurile s-au schimbat, rănile și cicatricile pe care le-a lăsat în mintea și în sufletul tău nu mai pot fi șterse. Este ceva care nu poate fi uitat niciodată.

Dacă suntem torturați fizic și mental de către cineva, atunci nu putem accepta niciodată faptul că el s-a transformați într-un om bun. Singura modalitate de a scăpa de această traumă este aceea de a scoate acea victimă din viața noastră. Nu îi putem ierta niciodată acțiunile din trecut, astfel încât cea mai bună opțiune este să îl uităm pentru totdeauna.

Iertarea tinde să se întâmple în mod natural și majoritatea dintre noi doresc să ierte oameni. Cine vrea să trăiască într-o stare de suferință asupra a ceva ce s-a întâmplat în trecut? Poate nimeni. Dar dacă rănile noastre fizice și mentale sunt destul de proeminente, atunci nu putem niciodată să-i iertăm pe cel care ne-a făcut rău. Deci, este mai bine să ne iertăm pe noi înșine pentru că nu putem să îi iertăm pe ceilalți.

Loading...