Ce să faci dacă partenerul tău vrea să divorțați

Loading...

Decizia unui divorț nu apare niciodată de pe o zi pe altă, chiar dacă celălalt partener nu realizează acest lucru. De fiecare dată când un partener se plânge de ceva, celălalt ar trebui să realizeze că ceva nu este în regulă. În caz contrar, se va ajunge la divorț fără să îți dai seama. Experții indică faptul că, în medie, un soț începe să se gândească la sfârșitul căsătoriei cu doi ani înainte de a lua în cele din urmă măsuri pentru a iniția un divorț.

Desigur, ruptura de celălalt poate fi evitată dacă observi din timp câteva semne:

  • conflicte nerezolvate: Terapeutul de căsătorie, dr. John Gottman, se referă la patru comportamente care prezic cel mai bine un divorți: critică, dispreț, defensivitate și refuz. Dacă psrtenerul nu mai pare interesat de rezolvarea conflictelor, acesta este un semnal de alarmă uriaș.
  • împărtășirea emoțiilor: Aceasta este o cerință minimă pentru menținerea intimității. Dacă partenerul nu mai este interesat să îți împărtășească sentimentele sale, acesta este un semn rău.
  • lipsa banilor: Rudele partenerului tău au brusc nevoie de bani? În realitate, acesta ar putea să folosească banii pentru un posibil divorț.
  • lipsa relațiilor intime: Relațiile intime nu sunt doar un mod de a-ți arăta afecțiunea, ci și o modalitate prin care vă consolidați relația. Dacă partenerul nu mai este interesată să aibă relații intime cu tine, acesta este un indiciu puternic că mariajul tău are probleme.
  • schimbarea rutinei: Dacă partenerul nu se mai implică în activitățile casnice și refuză să mai petreacă timp alături de tine, atunci este posibil să aibă o nouă “viață privată”. Din nou, acesta ar putea fii un semnal de alarmă. 

Dacă aceste semne îți par cunoscute, iată 7 pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți salva căsătoria înainte să fie prea târziu:

1. Ia în serios semnalele de alarmă

De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semnale și realizează că își vor pierde partenerul cu adevărat abia când ajung în fața avocatului.

2. Discută cu partenerul și vezi care sunt adevăratele probleme

Roagă-ți soția să-ți spună cu sinceritate ce ai făcut greșit, ce a făcut-o să se simtă nefericită și ascult-o cu atenție pentru a reuși să o înțelegi. Nu-i spune că este irațională sau că nu are dreptate. Asta o va face doar să creadă că nu-ți pasă. Și ai grijă să nu arăți indiferență față de durerea ei. Încearcă să vezi lucrurile și din punctul ei de vedere.

3. Cere-ți iertare

Când ai înțeles cum ți-ai rănit soția, poți să-ți ceri scuze. Trebuie să știe că îți pare rău că a fost rănită de lucrurile pe care le-ai făcut. O scuză sinceră este primul pas spre salvarea căsătoriei tale.

4. Ai grijă să nu fi prea insistent

Aproape toată lumea încearcă acest lucru, dar nimeni nu reușește. Încercarea de a păstra persoana pe care o iubești cu orice preț și folosind un comportament care denotă insistență nu are niciodată succes. Un astfel de comportament nu va face altceva decât să îți îndepărteze partenerul și mai mult.

5. Cere ajutorul unei persoane de încredere

În astfel de situații este recomandat să apelezi și la o a treia persoană, de preferat una de încredere. Aceasta poate să fie un prieten, un alt membru al familiei, părintele etc.

6. Faceți terapie de cuplu

Dacă vă puteți convinge partenerul să faceți terapie de cuplu, aceasta va fi cea mai bună modalitate de a evita divorțul. Statisticile variază, dar unele surse afirmă că terapia de cuplu are o rată de succes de 70-80%.

7. Ai răbdare

Răbdarea înseamnă timp. Acesta va fi unul dintre cele mai provocatoare momente din viata ta, deci ia lucrurile pe rând. Chiar dacă soțul sau soția ta se grăbește să rupă căsnicia, nu vă grăbiți. Timpul este de partea ta. Timpul vă oferă posibilitatea de a demonstra schimbările pe care sunteți dispus să le faceți.

Asigurați-vă că vă țineți emoțiile sub control. Când simțiți furie și frustrare rezistați tentației și nu izbucniți într-o ceartă. Rețineți că pentru fiecare acțiune, partenerul va avea o reacție. Acțiunile pozitive vor incita reacții pozitive.

 

Loading...