6 semne ale unei prietenii toxice

Loading...

De fiecare dată când vă întâlniți cu un anumit prieten (sau discutați cu el pe WhatsApp), aveți un gust amar în gură. Poate că din cauza comentariilor subtile, a glumelor cinice sau pentru că se plânge până vă epuizează.

A venit timpul să îți dai seama că poate te confrunți cu o prietenie toxică, care îți mănâncă energia și nu îți aduce niciun beneficiu. Oamenii se schimbă, la fel și prietenii de suflet cu care ai împărtășit durerile și reușitele.

Iată care sunt semnele care îți arată că o anumită prietenie a devenit toxică:

  1. Totul e despre această persoană

Un prieten toxic nu pare să fie atent la sentimentele tale sau la ceea ce se întâmplă cu viața ta. Toate conversațiile cu această persoană par a fi inutile. Tot timpul, este vorba despre el / ea și niciodată despre tine sau despre nevoile, gândurile și sentimentele tale. Această relație te poate fac să te simțiți neapreciat și frustrat. Prietenii ar trebui să fie oameni cărora le poți împărtăși secretele. Deci, dacă prietenul tău cel mai apropiat nu e cineva la care te poți confesa, poate fi un semn sigur că ești într-o prietenie toxică.

2. Acest prieten toxic răspunde la toate preocupările tale cu “măcar”

Te plângi cât de greu poate fi uneori la slujba ta. Cu toate acestea, răspunsul prietenului tău este: “Măcar ai o slujbă stabilă”. Îți deschideți inima în legătură cu un avort spontan. Din nou, el / ea răspunde cu “Măcar poți rămâne gravidă”.

Răspunsul  “măcar” reduce semnificația problemelor tale, făcându-te să te simți ca și cum ar fi este greșit să îți faci griji cu privire la situația actuală. Acesta este un alt semn al unei prietenii toxice. Un prieten adevărat îți va respecta sentimentele, va simpatiza cu tine în momente grele și te va ajuta să găsești soluții atunci când este posibil.

3. Această persoană apare doar atunci când are nevoie de ceva

Dacă prietenul tău pare să apară doar atunci când are nevoie de ceva, poate fi un alt semn că ai un prieten toxic. Viețile noastre sunt ocupate și, uneori, asta face ca oamenii să se întoarcă unul la celălalt numai în momente de nevoie. Dar asigură-te că poți apela la prietenul tău așa cum o face și el. Nu uita: Prietenia este întotdeauna o stradă cu două sensuri.

4. Te crirică în mod constant

Indiferent dacă este vorba despre haine, diete sau hobby-uri, un prieten toxic are întotdeauna ceva de criticat la tine. Un prieten care te apreciează îți poate arăta, de asemenea, anumite probleme, dar întotdeauna cu o bună intenție. Un prieten care te iubește te va certa în legătură cu o problemă dacă se îngrijește cu adevărat pentru bunăstarea ta.

Există o mare diferență între grijă și critică. Critica aspră este simpla comunicare fara nici un respect; se concentrează pe vină și ce să nu faci, mai degrabă decât ce să faci pentru a rezolva problema. Pe de altă parte, critica constructivă implică un mod respectuos de a face observații, de a-ți arăta gândurile și sentimentel, într-un mod care să nu jignească pe alții, potrivit expertului în sănătate mintală și dependență, Kim Harris.

5. Îți controlezi vorbele și comportamentul în preajma acestui așa-zis prieten

Ar trebui să poți să împărtășești prietenilor vestea, speranțele și grijile tale, fără să îți fie teamă în ceea ce privește răspunsul posibil. Un prieten toxic este o persoană a cărei reacție în aceste situații este imprevizibilă. Prin urmare, sunteți atenți la ceea ce spuneți în fața lor, de teamă că o propoziție prost formulată îi va răni sau îi va insulta. Un prieten bun te înțelege – știe că nu ai avut intenții rele și nu se grăbește să tagă concluzii pripitre.

6. Îți trădează încrederea

Un prieten toxic îți va trăda încrederea cu mai multe ocazii. Un prieten adevărat este acolo pentru a îți asculta gândurile, secretele și ideile și pentru a le ține în siguranță. Ruperea unei astfel de legături sacre este o trădare mare.

 

 

Loading...